PROIECT REGISTRUL AGRICOL PROIECT REGISTRUL AGRICOL

          Comuna Petricani, dupa ultima împartire administrativa din 1968, este alcatuita din cinci sate. În partea de nord, satul Boistea, atestat în 1446, 6 iunie, în partea de sud satul Tolici, atestat la 1437, 12 martie, în est satele Râbîia si Petricani atestate 1447, 22 august, si în zona centrala a comunei satul Tîrpesti. Referitor la atestarea documentara a satului Tîrpesti, aceasta este mult mai târzie (1586, 17 aprilie,) dar nu înseamna ca satul Tîrpesti a luat fiinta acum, el exista cu mult mai înainte. În 1586, 17 aprilie, voievodul Petru Schiopul da carte lui Pavel Slujnicer sa stapâneasca Tîrpestiul, pe care el l-a dat în schimbul satului Savesti, facut danie Manastirii Probota. Izvoarele orale ne spun ca satul Tîrpesti la început se numea Bodaiesti. Era format din 30 – 40 de case, construite în punctul numit astazi “Tarna Mare”, la „Râpa lui Bodai”. Familiile întemeietoare au fost familia Bodai Amaranditei, iar peste apa Topolitei, într-o poiana era asezata familia lui Savu Olaru. Unu din urmasii familiei Bodai a fost numit de catre domnitor conducator peste acest sat si de la numele acestei familii va primi la început numele satul. Pe la anul 1600, un grup de ardeleni condusi de Tîrpea au veni cu turmele lor de oi si s-au asezat aici. Venirea ardelenilor în satul Bodaiesti a dus la dezvoltarea social-economica a comunitatii. Actuala denumire a satului va fi primita de la conducatorul acestor ardeleni asa ca el se va chema Tîrpesti.

     Dintre numeroasele vestigii preistorice – precucuteniene si cucuteniene – descoperite pe teritoriul comunei, cu ocazia sapaturilor arheologice întreprinse aici începând cu anii saizeci, se remarca cele facute în satul Târpesti, la „Râpa lui Bodai”, aici descoperindu-se cel de al doilea exemplar de idol masculin, reprezentând un „gânditor”, asemanator celui de la Hamangia. Acesta se afla acum în colectia Muzeului de istorie din P. Neamt, dar numeroase alte obiecte legate de istoria mai veche sau mai noua a satului si zonei nemtene, pot fi vazute la Muzeul „Popa” din localitate, care a fost înfiintat de creatorul popular Neculai Popa în anii saptezeci. Despre învatamânt, în comuna Petricani, se poate vorbi abia spre mijlocul sec. al XIX-lea.

     Atestarea documentara a satului Târpesti este destul de târzie fata de celelalte sate ale comunei Petricani, însa radacinile asezarii sunt mult mai vechi (mileniile IV-III Î.H. – culturi neolitice). Izvoarele orale ne spun ca satul Târpesti, la început se numea Bodaiesti. Era format din 30-40 de case construite în punctul numit astazi „Tarna Mare”, la „Râpa lui Bodai”. Prin a doua parte a sec. XVI, un grup de ardeleni condusi de Târpea au venit cu turmele lor de oi si s-au stabilit în zona. Ulterior cei trei feciori ai lui Târpea s-au asezat fiecare în câte o parte a satului întemeind astfel o comunitate umana ce avea sa ia numele de Târpesti. Prima atestare documentara apare în anul 1586, aprilie 17, când domnitorul Petru Schiopul da carte lui Pavel Slujnicer sa stapâneasca Târpestiul pe care i l-a dat în schimbul satului Savesti, facut danie manastirii Probota.